Casa din lemn – o optiune?

Sa incepem discutia raspunzand la intrebarea “cum a aparut ideea de casa din lemn” si cine au fost promotorii acestui sistem constructiv modern.

Este clar ca ideea de casa din lemn a aparut ca o alternative la sistemul traditional de constructie pe zidarie, agreat de romani si promovat de campanile de constructii locale. Ideea a fost sustinuta de arhitectii moderni, multi intorsi acasa dupa efectuarea unor stagii de perfectionare peste granite, unde au intrat in contact cu solutii noi de a putea oferi oamenilor solutii locative moderne, economice, trainice si ieftine de intretinut. Alaturi de ei, promotori ai acestui tip de constructie au fost romanii care, dup ace au trait in tari europene, in America sau Canada, au inceput sa inteleaga sis a constientizeze avantajele presupuse de o casa din lemn.

casa din lemn

Experinta initiala a constructorilor de case din lemn nu este una foarte placuta. La inceputul activitatii de promotori ai ideii de casa din lemn, foarte greu le-a fost constructorilor care promovau acest sistem sa ii convinga pe cei care isi doreau o casa, sa stea de vorba cu ei. Au fost situatii foarte dificile cand, in cadrul  targurilor de constructii sau imobiliare, incercand sa se organizeze sesiuni de promovare a caselor din lemn, se loveam de o puternica respingere din partea celor care vizitau targul. In incercareade a convinge un vizitator sa vina in stand si sa vada o casa din lemn, prima reactie pe care acesta o avea era de obicei: “de ce sa cumpar eu o casa din lemn”?

Spre norocul nostru, am inceput activitatea ca si constructori de case din lemn intr-o perioada in care piata era deja educata, oamenii aveau acces la informatii si dovedeau mult mai multa deschidere pentru a purta o discutie cu specialisti in domeniu. Faptul ca aveau déjà prieteni care locuiau intr-o casa din lemn sau participasera la seminarii unde aflasera informatii ne ajuta mult in relatia cu viitorii clienti. Foarte mare ajutor a venit din partea arhitectilor care au inceput sa sustina puternic ideea materialelor de constructie alternative. Coroborat cu dezvoltarea conceputului de case ecologice, casa din lemn a intrat in atentia specialistilor iar zona media a inceput sa promoveze noutatea. Mai mult, marile lanturi de blicolaj au pus umarul in promovarea si sustinerea constructiei de case din lemn.

Sa raspundem la intrebare: casa din lemn este o optiune pentru o familie care isi doreste sa achizitioneze o locuinta?

Primul argument prin care o casa din lemn atrage atentia, este pretul foarte scazut atat de achizitie, cat se pentru intretinere. Costurile reduse ale materialelor si timpul scurt de executie (2-3 luni), permit constructorilor sa poata oferi un pret foarte avantajos, chiar mai putin de jumatate din pretul unei constructii similare, realizate din zidarie.

Din ce in ce mai mult, observam ca pe clienti ii intereseaza nu doar costul de achizitie, cat si costurile de intretinere ale casei in care se va muta. In acest caz, avantajele unei case din lemn sunt majore: izolarea termica foarte buna, garanteaza persoanei care va locui intr-o casa din lemn ca iarna va plati putin pentru incalzire. Clientii sunt surprinsi cand intra intr-o casa din lemn si, punand man ape un perete, observa ca sip e timp de iarna acesta este cald. Vara, oricat de cald ar fi afara, clientul nu va fi nevoie sa investeasca in achizitionarea unui aparat de aer conditionat, temparatura medie interioara fiind foarte placuta.

Pozitionarea tarii noastre si riscul de producere a cutremurelor sunt subiecte care genereaza discutii elaborate. Clientul care isi doreste o casa din lemn intreaba despre rezistenta ei in cazul unui seism. Va putem spune ca lemnul are cel mai mare coeficient de elasticitate, casa din lemn rezistand la un cutremur de 7-8 grade pe scara Richter.

Un argument important in favoarea deciziei de a alege o casa din lemn este faptul ca materialele utilizate sunt prietenoase cu mediul, nu polueaza, nu produc praf. Pe santier, in urma muncitorilor, nu ramane moloz, nu e nevoie sa platiti o firma pentru a face curatenie. Materialele de constructii se cumpara esalonat, optimizandu-se la maxim si permitand constructorului sa elibereze santierul fara a lasa gunoi in urma sa. Din resturile de materiale ramase, de obicei lemn, se pot realiza casute de gradina sau casute pentru copii, un foisor, o pergola auto, accesorii care vor fi utile si pe care beneficiarul le obtine la costuri minime, platind doar manopera muncitorilor.

Pe parcursul anilor, am observat ca, cei mai buni promotori ai unei case de lemn sunt … clientii care au deja una. Pentru a fi siguri ca faceti o alegere buna …rugati o familie care are o astfel de locuinta sa va impartaseasca din experienta traita atat pe parcursul relatiei cu constructorul cat si in anii petrecuti in respective locuinta. Astfel, veti beneficia de cea mai buna consultanta si veti fi siguri ca a cumpara o casa din lemn este cea mai buna decizie.