Case prefabricate

Termenul de case prefabricate a fost utilizat initial de companiile care construiau panouri de case in Romania, utilizand materii prime romanesti si mana de lucru ieftina si exportau in Europa KIT-uri de case pe care constructorii europeni cu experienta in montarea de case din lemn le transformau in locuinte moderne. Astfel, producatorii romani primeau proiecte si confectionau in baza lor structurile de lemn ale caselor. Respectivele KIT-uri de case au primit denumirea de case prefabricate.

case-prefabricateCu timpul, romanii care au intrat in contact cu astfel de case prefabricate in Romania si montate de ei in toata Europa, au inceput sa se intoarca acasa si sa-si construiasca la randul lor astfel de locuinte. Firmele de constructii au inceput in timp sa investeasca in promovarea acestui stil de constructie si, utilizand forta de munca inalt calificata, cu experienta larga, certificata prin anii de munca petrecuti in companii europene consacrate, au implementat cu succes pe piata romaneasca ideea de a construi locuinte de tipul caselor prefabricate.

S-au dezvoltat astfel afaceri bazate pe capacitatea de productie a unor mari companii care avea utilajele necesare debitarii lemnului si confectionarii panourilor si pe abilitatea de a monta a  unor echipe de specialisti care veneau cu know-how din companiile europene in care activasera.

Cu timpul, au aparut companii mai mici, dinamice si flexibile, care au reusit sa-si consolideze si chiar sa-si creasca afacerea oferind case prefabricate complet finisate sau chiar “la cheie”, avand personal calificat si capacitatea de a realiza inclusiv fundatii in baza proiectelor realizate de firmele de arhitectura.
Ideea de case prefabricate a prins in tara noastra, romanii incepand incetul cu incetul sa agreeze ideea de case din lemn.